Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

24 май 2017: Изложба „Кирилската азбука“

Дата: 24 май 2017 г.

Час: 18.00 ч.

Място: Национален музей на картите и старите книги, ул. „Лондра“ №39, сектор 1, Букурещ

Посолството на Република България в Румъния и Националният музей на картите и старите книги представят изложбата „Кирилската азбука“ – авторски разработки на кирилски шрифтове, ползвани в съвременната типография.

Вернисажът ще се състои на 24.05.2017 г. от 18.00 часа в Националния музей на картите и старите книги.

Освен средство за общуване чрез текст, азбуката е и изкуство, позволяващо взаимодействие и обмен на идеи чрез абстрактни възприятия. В изложбата „Кирилската азбука“ съвременните кирилски шрифтове са свързани с епиграфски паметници от историята на българската писмена традиция, което обогатява представянето им и открива възможности за въобръжението на зрителите. Изложбата ще представи на обществеността серия от пана със знаци от кирилската азбука, погледнати от съвременна гледна точка.

Кирилицата е втората славянска писменост. Създадена е през 9-и век в България от учениците на Кирил и Методий и е наречена в чест на техния учител – св. Константин Кирил Философ. По-добре адаптирана към българския и другите славянски езици от по-старата глаголица, кирилицата се ползва и до днес не само в България, но и в много други държави. Румъния също има писмена традиция на кирилица.

С присъединяването на Република България към Европейския съюз през 2007 г. кирилицата става една от трите азбуки на Съюза. По този начин България допринася за запазване и разширяване на културното многообразие и богатство на обединена Европа. Потвърдена е отново не само принадлежността на българската култура към европейската, но и многовековният принос на българите за развитието на европейската цивилизация.

Изложбата се организира в чест на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. Исторически, това е църковният празник на създателите на първата славянска писменост – Кирил и Методий. Като ден на просветата и културата е отбелязан от българите за пръв път през 1851 г. в Пловдив. Честването бързо се превръща в ярък израз на българската национална идентичност и на убеждението, че именно чрез просвета и образование може да постигне свобода и напредък за народа.

24 май е обявен за официален празник в Република България с решение на Народното събрание от 30.3.1990 г. От 8.5.2015 г. 24 май е обявен за Ден на българския език в Румъния със закон № 100/2015, приет от Камарата на депутатите.

Авторът на представените съвременни кирилски шрифтове е проф. Кирил Гогов,  роден в Кюстендил през 1944 г. Завършил е Националната художествената академия в София, където преподава и в момента. Кирил Гогов е един от авторите на герба на Република България, художник-дизайнер на държавните парични средства, емисии 1996–2002 г. Автор е и на националното лого за Европейска година на междукултурния диалог (2008 г.). Проф. Гогов работи в областта на книжното оформление и приложната графика, създател е на пощенски марки, на гербовете на няколко български града,  на оригинални шрифтове, плакати и др.

Събитието се организира от Посолството на Република България в Румъния по Комуникационната стратегия на България за ЕС за 2017 г., в сътрудничество с Държавния културен институт при Министерството на външните работи на Република България и Националния музей на картите и старите книги – Букурещ.