Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

19 ноември 2017: Церемония в чест на загиналите воини в Първата световна война

Посолствата на Федерална република Германия, Френската република и Република България ще организират, и тази година, съвместна церемония в памет на жертвите на насилието и войната. Церемонията е посветена на жертвите на войната, на насилието и терора – не само на военнослужещите, но и на мъжете, жените, децата, жертвите на принудителения труд, преследваните и принудително разселените лица. Имайки предвид гореизложеното, паметта, възпоменанието и тъгата са адресирани до всички пострадали от войната и насилието.

Посланикът на Федерална република Германия, Корд Майер-Клод, посланичката на Френската република, Мишел Рамис, и посланикът на Република България, Тодор Чуров, имат честта да Ви поканят в неделя, 19 ноември, на тазгодишната възпоменателна церемония, която ще се състои от 10:00 часа в гробището на немските военнослужещи „Про Патрия“ (шосе Oлтеницей“ 7) и ще продължи, в 11:30 часа, на гробовете на френските герои, във военното гробище „Беллу“ (шосе „Oлтеницей“ №1). Молят се гостите да пристигнат на гробището „Про Патрия“, преди 09:45 часа.

Денят за възпоменание на жертвите на войната и насилието

Денят за възпоменание на жертвите на войната и насилието е установен от Германският народен съюз, с цел поддържане на военните гробища, през 1919 г., и честването на паметта на жертвите на Първата световна война.

Първата официална церемония е проведена през 1922 г., в Берлин, Германският Райхстаг.

През 1934 г., нацистките лидери обявяват, чрез закон, Деня за възпоменание на жертвите на войната и насилието, под названието „Денят за възпоменание на героите”. След основаването на Федерална република Германия, Германският народен съюз за поддържане на военните гробища, въвежда отново честването на Деня за възпоменание на жертвите на войната и насилието, като първата церемония се провежда през 1950 г., в Пленарната зала на Германският Бундестаг.

В следствие на подписването на конвенция между Федералното правителство, провинциите и великите религиозни култове, е установена като дата на провеждане, предпоследната неделя от Църковната година (евангелската), съответно 33-тата неделя на литургичната година (романо-католическата). Германският народен съюз за поддържане на военните гробища, счита този възпоменателен ден като ден на траур и тъга, без значение че от края на войната са минали толкова много години. Денят за възпоменание на жертвите на войната и насилието се е превърнал и в призив за помирение, разбирателство и мир. „Принудителната” тъга не представлява същността на Деня за възпоменание на жертвите на войната и насилието, неговата основна цел е подчертаването на солидарността между тези които не са изстрадали загуби и семействата на загиналите.

В над 1.000 местности в Румъния са погребани над 90.000 немски войници, загинали по време на двете световни воини (мавзолеи, военни гробища и общи гробища). Най-важните гробища се намират в Бузъу (10.420 погребани военнослужещи), Яш (над 5.000), Букурещ (3.855), Бръила (3.278), Бътинещ-Тифещ (2.782), Tъргу-Жиу (1.681), Бордещ (999), Драгославеле-Жосени (911), Ръмнику-Сърат (933), Питещ (609), Галац (596) и Совежа (529). В гробището на немските военнослужещи „Про Патрия“, в Букурещ, са погребани 3855 германци (2292 от Първата световна война и 1563 от Втората световна война), 300 австро-унгарци, 165 българи, 18 руснаци, 8 унгарци, 6 румънци, един италианец, един сърбин и 38 неидентифицирани войници.

Примирие

Датата 11 ноември 1918 г., краят на Първата световна война, сe чества във Франция. Първото примирие, Компиенското примирие (на френски език „Armistice de Rethondes“) е сключено на 11 ноември 1918 г., между Германската империя и двете западни сили – Франция и Великобритания, слагайки край на Първата световна война. До ден днешен, примирието се чества на 11 ноември – национален празник през 1922 г., като акцентът е бил поставен върху поддържането на мира и разбирателството между народите.

433 френски воеенослужещи, загинали по време на Първата световна война, са погребани в гробищата в Букурещ, Констанца, Галац, Яш, Слобозия и Тимишоара. Част от загиналите са представители на военното поделение, което е съпровождало генерал Бертло, по време на мисията му за подпомагане на румънската армия (между 1916 г. и 1917 г.), повечето от тези военнослужещи са загинали по време на мисии за завладяване на нови територии, водени от Дунавската армия, т. нар. „Източен фронт”.

Архангелова задушница

В България, денят за възпоменание се нарича “Архангелова задушница”. Задушница e ден от православния календар, в който българите почитат паметта на загиналите, откъдето произлиза и наименованието „задушница”, чието значение е „за душата/в името на душата”. Всяка година, през ноември, се чества „Архангелова задушница”. Този ден е посветен на душите на войниците, загинали по време на войните, водени през годините. Поради тази причина, денят се нарича и „мъжка задушница“ – Ден за възпоменание на душите на мъжете.  През този ден се провеждат възпоменталени церемонии, във военните гробища, с цел оттдаване на почит на героите, изгубили живота си, по време на войните и битките за освобождението на България.

163 български военнослужещи, загинали по време на Първата световна война, са погребани в гробищата в Бабадаг, Кокош, Питулац, Батогу, Саринасуф и Челик Дере.