Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Участие на посолство на Република България в Букурещ на мероприятията по случай Дните на българската култура и 275 години от заселването на българите в Стар Бешенов

В периода 11-18 август 2013 г. се проведоха Дните на българската култура и навършването на 275 години от заселването на българите в Стар Бешенов. Мероприятието бе организирано от Съюза на банатските българи в Румъния и Община Стар Бешенов. Почетни гости бяха футболната легенда Христо Стоичков и българската народна певица Валя Балканска.
Сред поканените от българска страна присъстваха дипломати от посолството на Р България в Букурещ и представители на Държавната агенция за Българите в чужбина. Посланик Александър Филипов прочете поздравителен адрес от името на президента на Р България, г-н Росен Плевнелиев, който използва случая да поздрави банатските българи по случай честванията на 275-годишнината от заселването на българската общност в Стар Бешенов. В обръщението си към тях, българският президент акцентира на факта, че макар и прогонени далеч от родната земя, в опит да отхвърлят робските окови, до днес местните българи остават не само пример за родолюбие и почит към корените, но са се превърнали и в мост за разбирателство и взаимно опознаване между народите на България и Румъния.

От румънска страна, събитието бе уважено от г-жа Мария Грапини – делегиран министър за малкия и среден бизнес, околната среда и туризма, г-н Николае Миркович, депутат, секретар на Камарата на депутатите, представителите на различните малцинства в румънския парламент и областната управа на Тимишоара. В изказванията си, всички те посочиха банатските българи като пример за опознаване и разбирателство между различните етнически групи, отчитайки приноса им за подобряването българо-румънските отношения.