Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Среща на посланик T. Чуров с министъра на бизнес средата, търговията и предприемачеството на Румъния Александру Петреску

Посланикът на Република България в Румъния Тодор Чуров проведе среща с министъра на бизнес средата, търговията и предприемачеството на Румъния Александру Петреску на 1 март т.г.
В рамките на дискусията бяха обсъдени възможностите за подобряване на бизнес климата в двете държави чрез стимулиране на обмяната на информация, добри практики и опит между различните институции.
Министър Петреску отбеляза, че България е не само добър съсед, но и специален партньор за Румъния. Подчерта наличието на общи интереси и задълбочени отношения, които трябва да бъдат насърчавани и декларира готовността на министерството да работи в тази насока.
Същевременно бе договорено продължаването на механизма на двустранни консултации в сферата на външната търговия и енергетиката, като следващото мероприятие се очаква да бъде организирано в София през май. В хода му ще бъдат обсъдени и детайли относно съвместното заседание между правителствата на България и Румъния, планирано да се проведе през втората половина на 2017 г.
Обсъдени бяха също и възможностите за по-ефективно усвояване на средства от европейски фондове, развитието на ЕС след излизането на Великобритания и проблемите на нелегалната миграция.