Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Посещение на министър Кирил Ананиев в Румъния

В периода 12-13 юли посещение в Румъния осъществи министърът на здравеопазването на България Кирил Ананиев. Той и придружаващата го делегация проведоха срещи с министрите на здравеопазването и вътрешните работи Сорина Пинтя и Кармен Дан, както и с държавния секретар Раед Арафат, ръководител на Оперативния център за спешни ситуации. Румънските представители изказаха поздравления за успешното провеждане на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз и отправиха молба за споделяне на придобития опит.

Основен акцент в посещението бе желанието на българската страна да се запознае със структурата, организацията на работа и управлението на Оперативния център за спешни ситуации, който представлява успешен интегриран модел, включващ дейности по гражданска защита, спешна медицинска помощ, пожарна безопасност, действия при бедствия и аварии.

В хода на разговорите бяха обсъдени и въпроси от двустранния диалог, свързани с изпълнението и възможното актуализиране на Протокола за сътрудничество от 1996 г., координацията по въпросите на лекарствената политика и възобновяването на съвместната дейност на двете специализирани работни групи и други.