Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Посещение на Комисията по европейски въпроси в Букурещ

В периода 15-16 октомври 2018 г. делегация на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, водена от нейния председател г-н Кристиан Вигенин, осъществи посещение в Румъния по покана на председателя на Комисията по европейски въпроси в Камарата на депутатите на румънския парламент г-н Анжел Тълвар. В рамките на посещението бяха проведени срещи също с г-жа Розалия Биро, председател на Комисията по външна политика, с
г-жа Габриела Крецу, председател на Комисията европейски въпроси в Сената, с държавния секретар в Министерството по европейските фондове г-жа Михаела Тоадер и с г-жа Мария Григоре, държавен секретар в Министерството на външните работи.
В рамките на срещите от румънска страна беше дадена висока оценка за изминалото Българско председателство на Съвета на ЕС, бяха обсъдени въпроси, имащи отношение към Западните Балкани и свързаността на региона, предизвикателствата по време на предстоящото Румънско председателство на Съвета на ЕС, преговорите по следващата Многогодишна финансова рамка и запазването на традиционните за Съюза политики, вкл. кохезионната, необходимостта от по-голяма видимост в ЕС на регионите на Дунав и Черно море и др.
Отчитайки сериозното значение на темите и голямото съвпадение в позициите на двете страни бе договорено срещите в този формат да бъдат провеждани на редовна основа.