Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Посещение на делегация на Посолството в гр. Плоещ по случай Националния празник на Република България

По случай Националния празник на Република България, на 1 март 2018 г. делегация на Посолството на Република България в Румъния, водена от посланик Тодор Чуров, участва в церемония по поднасяне на венци пред паметника в гр. Плоещ, издигнат в чест на румънските военнослужещи, присъединили се към руските войски в Руско-турската освободителна война. От Плоещ за участие въвв войната тръгва и българското опълчение, на което там е връчено Самарското знаме.

Присъстваха префектът на обл. Прахова Мадалина Лупя, кметът на гр. Плоещ Адриан Добре, заместник- председателят на областния съвет на Прахова Людмила Сфърлоага, народният представител от българското малцинство Михаела Чокани, заместник-председателят на Парламентарната група на националните малцинства в Парламента на Румъния Драгош Зисопол, както и други представители на местната власт. В церемонията взеха участие представителни части на румънските армия и жандармерия, които отдадоха военни почести, а представители на Румънската и Българската православни църкви извършиха заупокойна молитва.

След церемонията се състоя традиционната среща на дипломатите от българското посолство в Търговско-промишлената палата на област Прахова с нейния председател Гогулеску и нейни членове, както и с представители на Кметството и Областната управа. Представени бяха инвестиционният и туристическият потенциал, с който областта разполага, като същевременно бяха обсъдени и възможностите за засилване на контактите на представители на местни компании с българския бизнес.