Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България


На 2 юни посолството на Република България в Румъния отбеляза 140-та годишнина от гибелта на големия поет – революционер Христо Ботев. По случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, посолството организира тържествена възпоменателна церемония с поздравителен адрес от заместник-ръководителя на посолството, г-н Чавдар Димов.
На честването присъстваха активисти на Федерацията на българската общност в Румъния, ученици от училище „Йордан Йовков“ при посолството на България в Букурещ, българи работещи в румънската столица, голяма група родолюбци от Русе, дипломати от посолството на Република България в Румъния.

Поднесени бяха венци и цветя на паметниците на Христо Ботев и Васил Левски в парка „Херастръу“ в Букурещ. С едноминутно мълчание бе почетено героичното дело на големия поет и революционер. Пресила Ковачева, ученичка от училище „Йордан Йовков“ прочете есе за живота и дейността на Христо Ботев. Представители на Народно читалище „Христо Ботев“ от Русе изнесоха кратка културна програма.