Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Възпоменателна церемония в памет на загиналите в Първата световна война

На 11 ноември 2018 г. посолствата на Република България, Федерална република Германия и на Френската република отбелязаха заедно 100-годишнината от примирието, сключено след Първата световна война, на превърналата се в традиционна възпоменателна церемония в памет на загиналите в Първата световна война български, германски и френски воини, погребани в Букурещ.

Събитието се проведе във френската част на гробището „Беллу“, както и на германското гробище „Про Патрия“, където са погребани и 163 български военнослужещи. Посланиците на трите държави направиха изказвания, посветени на събитието.

На церемонията присъстваха заместник министър-председателят Ана Бирчал, президентският съветник Серджу Нистор, принцеса Мария от румънското кралство семейство, представители на Министерството на отбраната на Румъния, дипломатическия корпус в Букурещ, религиозните култове в Румъния и др.

На паметника на загиналите за Родината български военнослужещи бяха поднесени венци от името на държавния глава на Румъния, правителството на Румъния, кметът на Букурещ, Министерството на отбраната, посолствата на Австрия, Великобритания, Италия, Канада, Русия, Федерацията на българската общност в Румъния, както и други държавни институции и неправителствени организации.

Свидетелство за популяризирането на мероприятието беше и присъствието на група ученици от немското и френското училища в Букурещ, както и на деца от българското училище „Йордан Йовков“ към Посолството на България, които заедно поднесоха венци на всеки един от паметниците.