Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Бронислав Денев, СТИВ-Румъния: Рекордните над 1,893 млрд. евро е износът на България към Румъния за 2015 година

Бронислав Денев, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Румъния в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ .

Водещ: Какво сочат данните за стокооборота между Румъния и България за изминалата 2015 година? Какви са данните спрямо миналата и запазва ли се положителната тенденцията?
Бронислав Денев: С гордост мога да съобщя на вас и вашите слушатели, че 2015 година бележи своеобразен рекорд в търговско-икономическите отношения между България и Румъния, тъй като експортът на България в цифри е около 1,893 милиарда евро, което е ръст с около 8,3% в сравнение с 2014 година, импортът е около 1,786 милиарда евро, бележи малък ръст около 0,2%, докато стокооборотът като цяло е около 3,679 милиарда евро, с около 146 милиона евро ръст в сравнение с 2014 година и с около 134 милиона вече от рекордната 2011 година. Мога да съобщя също, че търговското салдо в сравнение с 2014 година е в плюс за България с около 107 милиона евро. Сравнявайки експорта 2014-2015 година, с около 144 милиона евро сме в плюс за България към Румъния.
Водещ: А кои отрасли имат най-голям принос за този ръст? Кои са стоките, които успешно изнасяме за северната ни съседка?
Бронислав Денев: Трябва да ви кажа, че в последните години има голяма динамика и разнообразие на стоковите групи, които са предмет на стокооборот между България и Румъния. Аз бих се радвал в това отношение да може да се прави анализ не само в цифрово отношение като милиони или милиарди евро, а и като количествено отношение на стоки, за да може примерно да се направи анализът дали с повече средства изнасяме, или с по-големи количества и по-малки цени. Мога да кажа, че в някои отношения имаме ръст с около 45 милиона евро. Това се отнася примерно за торовете, които изнасяме за Румъния. Изключително странно, но приятно е да се чуе, че минералните масла и горива са около 40 милиона плюс в сравнение с миналата година, а в това отношение минералните масла и горива, които винаги сме внасяли от Румъния и те винаги са били повече като количество и като стойност, за миналата година бележат спад с около 70 милиона евро. Имаме стокови групи, които са изключително позитивни, в това отношение дори автомобилни превозни средства, трактори, мотоциклети, колела и други сухопътни такива, които имат ръст около 10 милиона. Житните растения, които, като стойностен показател бележат експорт за 126 милиона евро, за съжаление имат около 22 милиона евро спад спрямо 2014 година. Имаме ръст в пластмасовите изделия и пластмаси. Тази цифра от 1,893 милиарда евро осъществяват 2036 български фирми и само по себе си това означава, че в сравнение и с миналите години количеството на българските фирми, които правят експорт към Румъния стават все повече и повече. Може би в това отношение би трябвало да спомена и каква е бройката на българските фирми в Румъния, които са регистрирани въобще до сега – тя е 2124 броя, като само за миналата година са 214. Общият първоначален капитал на българските фирми в Румъния е около 100 милиона евро. В това отношение румънските фирми, които са регистрирани в България са 2544, като техният общ първоначален капитал е около 280 милиона евро.
Водещ: Очевидно родните фирми стават все по-активни. Изключително успешен е и форумът „Храни и напитки от слънчева България“, който отбеляза своето 13 издание през есента. Как подобни форуми, г-н Денев спомагат за подобряване на тези търговски отношения и на стокообмена между България и Румъния?
Бронислав Денев: Аз благодаря на вашата медия, че тя винаги е била наш медиен партньор в този форум, който си е родна рожба на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Румъния. След като в 13 издания са участвали около 160 български фирми, мисля, че цифрите говорят сами по себе си. Мога да прибавя и следното, в момента водим преговори и уточняваме възможни дати, тъй като Националният съюз на градинарите в България, Съюзът на овощарите в Русе, един от Съюзите по биопродукти искат да се направи тяхна презентация тук в Букурещ. Само по себе си виждаме, че интересът е голям, желанието е голямо, а начинът, по който сме го организирали досега, посещението на професионалисти от румънския бизнес говори достатъчно по себе си, защото един от ръстовете в стокооборота между България и Румъния е и хранително-вкусовата промишленост, което се дължи и на тези форуми, които организирахме в последните 6 години.
Водещ: Има ли данни колко туристи от Румъния са посетили страната ни през миналата година и положителни ли остават тенденциите и в този сектор?
Бронислав Денев: Искам да ви кажа, че за 8 поредна година румънските туристи са най-многобройната туристическа нация посетила с цел туризъм и отдих България. Те са близо 1 милион туристи, и ако трябва да бъда точен в цифрата, статистиката дава, че 986 586 души, с удоволствие са организирали почивката си у нас, като това е ръст с около 4,1%. След румънците, това са гърците, германците, турците и Русия. Мога да кажа, че за съжаление по тукашни данни от румънската статистика, около 400 хиляди румънци са преминали транзит през нашата страна за своята почивка в Гърция и Турция. Това трябва да говори много на целия туристически бранш в България. Ако се направят правилните анализи, сигурно ще се прецени какво не ни е стигнало, за да ги „задържим“ в България по-голямата част от тях. А какво сме направили, за да ги накараме да почиват на път поне 1-2 дни, в едната или в другата посока, това също трябва да го отчетем.
Албена ИВАНОВА