Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Участие на България в Международния филмов фестивал Трансилвания

Осем български филма представят България на 17-ото издание на престижния Международен филмов фестивал Трансилвания (TIFF) в гр. Клуж, Румъния. В годината на ротационното Българско председателство на Съвета на ЕС, фокусът на събитието е страната ни, като съвременното българско кино привлече интереса на посетителите и критиката. Във фестивала се включиха Симеон Венциславов – сценарист на филма „Посоки“ и Гергана Станкова – продуцент на филма „Радиограмофон“, които участваха в дискусии със зрителите.

В рамките на фестивала Посолството на Република България в Румъния даде прием, с който беше отбелязан и Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Събитието бе уважено от Тудор Джурджу – директор на TIFF, Михай Кирилов – художествен директор на TIFF, Озана Оанча – директор по международната дейност, журналисти от специализирани европейски медии в областта на киното, членове на журито и актьори. Присъства и българска делегация, включваща Стефан Китанов – директор на София филм фест и член на международното жури на TIFF, Жана Караиванова – директор на Националния филмов център, сценариста Симеон Венциславов и продуцента Гергана Станкова.

Приемът бе организиран с подкрепата на спонсорите на Посолството -„Euroins“, EGT, „Prista Oil“, „Bella“, „iCredit“, „B2Holding“, „Natura Precious Fine Food“, „EuroMaster“, „Lactima Balkan“, „AXI“, „Minkov Brothers“, „Europrim Group“.