Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Почитаме „Рибния буквар“ и д-р Петър Берон в Брашов


На 13.6.2016 г. бе открита паметна плоча на автора на „Рибния буквар“ д-р Петър Берон в румънския град Брашов. Пресата, използвана за отпечатване на първите румънски книги, се съхранява в брашовския музей „Първо румънско училище“ при черквата „Свети Николай“ в квартал Шкеи, известен и като „българския квартал“. През 1824 г. именно на тази преса е отпечатан „Буквар с различни поучения“ – най-популярното учебно помагало в българските възрожденски училища, използвано почти половин век. Така историческите места за поклонение на българите в Румъния се увеличиха с още едно.

На официалната церемония присъстваха заместник-председателят на Окръжния съвет на окръг Брашов Мариана Къжу, генералният училищен инспектор Ариана Букур от Министерството на образованието на Румъния, протопопът на Брашов отец Бенга – представител на Архиепископа на Сибиу от Румънската православна църква, представителят на Българската православна църква в Румъния архимандрит Виктор, председателят на Федерацията на българската общност в Румъния Антон Канчев. Плочата бе открита от временно управляващия българското посолство в Румъния Чавдар Димов и съветника в посолството д-р Явор Стоянов.

Българският и румънските свещеници отслужиха съвместна служба.
Букварът е енциклопедично учебно помагало от 150 страници, съдържащо граматика, естествознание, аритметика, етика и практически наставления. Сред илюстрациите на главата „Естествознание“ е рисунка на кит, погрешно считан от тогавашните ученици за риба. Оттам идва и названието „Рибен буквар“. Учебникът е написан на говоримия, новобългарски език, и представлява основата на модерното, светско образование през българското Възраждане. Неслучайно това е една от най-разпространените книги в българските земи – за 20 години „Рибният буквар“ има шест издания.
Музеят „Първо румънско училище“ съхранява безценни експонати на български, румънски и други езици ползващи кирилица, сред които описание на Велико Търново от 1394 г. и житие на Св. Иван Рилски от 15-и век.

Инициативата за поставяне на плочата е на посолството на Република България в Румъния и бе подкрепена от Румънската православна църква. Финансирането е от българската държава, по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС.