Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Посланик

Тодор Чуров

Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Румъния

churov-1Тодор Чуров е дипломат от кариерата с професионален опит в системата на Министерството на външните работи и задграничните представителства на Република България. Има магистърска степен по международни отношения от МГИМО в Москва, както и допълнителни специализации от Т. М.C.Asser Institute към Амстердамския университет, IHEDN– Париж, и Kennedy School of Government -Харвард.

От 1978 г. последователно е работил в дипломатическата служба на МВнР в отдели „Арабски страни” и „Общи международни въпроси”, бил е директор на дирекции “НАТО и регионална сигурност” и „Права на човека”, изпълнявал е длъжностите говорител на Министерството на външните работи и посланик за специални поръчения. Последният заеман пост преди назначаването му за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Румъния е генерален директор на Генерална дирекция „Политически въпроси”.

Извън страната е работил в Посолството на Република България в Кралство Йордания – 1981 г., в състава на Делегацията на Република България на Виенската среща на СССЕ в Австрия в периода 1986-1989 г. и като заместник-ръководител на Посолството на Република България в САЩ през 1990-1993 г.

В периода 1998-2002 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кувейт и Бахрейн, а през 2009-2013 г. – постоянен представител и ръководител на Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел.
Наред с другите заемани постове, три пъти е бил председател на Националната комисия за ЮНЕСКО и в рамките на два периода – член на Управителния съвет на Дипломатическия институт към министъра на външните работи. Бил е също член на две Групи на правителствените експерти към ГС на ООН, както и на Международния консултативен съвет на CEPS, Брюксел.
Бил е заместник-министър на външните работи при три правителства.

Владее английски и руски и ползва на работно равнище арабски, испански, словашки и френски езици.

Женен, с един син.