Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Посещение на президента на Република България Румен Радев в Румъния

Президентът на Република България Румен Радев осъществи двудневно посещение в Румъния. По време на визитата си беше придружен от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева. Проведе срещи с държавния глава Клаус Йоханис, с председателя на Сената Калин Попеску-Търичяну и с председателя на Камарата на депутатите Ливиу Драгня. Сред дискутираните теми бяха възможностите за подобряване на инфраструктурната свързаност между двете страни в контекста на трайната тенденция за ръст на търговския и туристическия обмен, напредъка на енергийните проекти и междусистемните газови връзки, сътрудничеството в областта на отбраната и в борбата срещу корупцията.

В посолството в Букурещ президентът разговаря с ръководствата на Съюза на българите в Банат, Федерацията на българската общност в Румъния и с наши сънародници, които живеят в страната. Положи и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски в парка „Херастръу“ и пред монумента на незнайния войн в парка „Карол I“.

През втория ден от визитата си държавният глава представи предимствата за инвестиции в страната ни на Румънско-български бизнес форум, в който участваха представители на над 100 компании от двете страни. Заедно с президента Клаус Йоханис потвърдиха готовността на институциите в двете държави да работят за по-добра свързаност между България и Румъния в интерес на гражданите и бизнеса. Квалифицираната работна ръка, благоприятното данъчно облагане, позитивното развитие в сферата на информационните технологии бяха откроени като конкурентни предимства на страната ни в Югоизточна Европа.