Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Посещение на делегация от българското Посолство в Букурещ в Плоещ

По случай Националния празник на Република България, на 2 март 2018 г. делегация на Посолството на Република България в Румъния, водена от посланик Тодор Чуров, участва в официална церемония по поднасяне на венци пред паметника в гр. Плоещ, издигнат в чест на румънските военнослужещи от планинските части, присъединили се към руските войски и българските опълченци в Руско-турската освободителна война.
В церемонията взеха участие представителни части на румънските армия и жандармерия, които отдадоха военни почести. Присъстваха префектът на обл. Прахова Мадалина Лупя, председателят на областния съвет Богдан Тоадер, заместник-кметът на Плоещ Джордже Пана, народният представител от българското малцинство Михаела Чокан и други депутати в румънския парламент, както и представители на местната власт.
След церемонията се състоя традиционната среща на дипломатите от българското посолство с представители на Кметството, Областната управа и Търговско-промишлената палата на област Прахова. Нейният председател Аурелиан Гогулеску постави акцент върху отличните търговско-икономически връзки между България и Румъния, като подчерта и сериозните възможностите за инвестиции, които предлага областта. Представена беше и дейността на компании, които развиват дейност на територията на област Прахова. Посланик Чуров открои ролята на региона за постигането на устойчива тенденция на увеличаване на двустранния търговски стокооборот.