Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Отбелязване на 169 години от рождението на Христо Ботев

Дипломати от българското посолството в Румъния и представители на българското малцинство отбелязаха 169 годишнина от рождението на великия български революционер, поет и публицист Христо Ботев. С полагане на цветя пред паметника на Васил Левски бе отдадена почит и на Апостола на свободата.

Слово за живота и делото на поета-революционер изнесе посланик Тодор Чуров:

„Преди 169 години, през 1848 г. Европа е разтърсена от революционни движения. Българските земи тогава са далеч от момента на освобождението. Но именно тогава в Калофер се ражда човекът, който става символ на българската национална революция – Христо Ботев.

Христо Ботев посвещава целия си живот на усилията за освобождение на България – като учител, журналист, печатар, организатор, секретар на Българския революционен централен комитет и накрая – като военен ръководител. Ботев разбира, че за да е успешно въоръженото въстание най-напред трябва да се случи революцията на духа, българите да осъзнаят, че имат право да бъдат свободни и трябва да се борят за свободата си. И не жали усилия, за да постигне това – чрез вестниците, за които пише и които издава, чрез активното си участие в различните емигрантски организации.

Голяма част от дейността си Христо Ботев развива в Румъния. От 1867 г. тук се печатат революционните вестници „Дума на българските емигранти”, „Свобода”, „Будилник”, „Знаме” и „Нова България”. От тук, от Букурещ, Гюргево, Турну Мъгуреле, Корабия и Бекет през май 1876 г. тръгва неговата чета. България помни, че борците за нейното освобождение са намирали закрила и място за подготовка на румънска земя.

Затова днес, на 169-ата годишнина от рождението на Христо Ботев, всички ние свеждаме глава пред паметника му в Букурещ, в знак на признателност пред великия българин, поставил идеала за свобода на народа си над всичко.“