Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Отбелязване на националния празник на България в Плоещ

По случай националния празник 3-ти март съставът на посолството на Република България в Румъния, заедно с посланика Тодор Чуров участваха в официална церемония по поднасяне на венци пред паметника в гр. Плоещ, издигнат в чест на хилядите румънски доброволци, присъединили се към руските войски и българските опълченци в борбата за освобождение.

В церемонията взеха участие представителни части на Румънската армия и жандармерия, които отдадоха военни почести. Присъстваха областният управител на обл. Прахова Мадалина Лупя, кметът на Плоещ Адриан Добре, представители на българското малцинство и на местната власт.

Мероприятието продължи с превърналата се в традиционна среща на дипломатите от българското посолство с представители на областната управа и Търговско-промишлената палата-Прахова. Нейният председател Аурелиан Гогулеску подчерта наличието на отлични отношения между България и Румъния и представи възможностите за инвестиции, с които разполага областта. Посланик Чуров, от своя страна, отбеляза позитивната динамика на търговски обмен за двете страни, който през 2016 г. надвишава 4 млрд. евро. В рамките на дискусиите бяха засегнати и възможностите за стимулиране на туризма, както и необходимостта от по-сериозно и динамично развитие на транспортната и инфраструктурната свързаност между двете страни.