Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Отбелязване на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Теоретичния лицей „Христо Ботев“ в Букурещ

3

През тази година 24 май бе отбелязан за първи път като Ден на българската просвета и култура и славянската писменост и Ден на българския език в Румъния в Теоретичния лицей „Христо Ботев“ в Букурещ.

На тържеството бяха поднесени приветствия от името на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, на Посолството на Република България в Румъния, на Федерацията на българската общност в Румъния и на Демократичния съюз на българите в Румъния.

Ученици от училището представиха на български и румънски езици историята на славянската писменост и приноса на България за нейното създаване, запазване и разпространение.

Представителят на Българската православна църква в Румъния архимандрит Виктор освети икони на Кирил и Методий и на Богородица, дарени на лицея от преподавателката по български език Марияна Дойчинова. Самодеен състав от с. Ценово поздрави учениците и техните учители с Химна на Кирил и Методий.