Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Изложба, посветена на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски

На 22 септември 2017 г. в представителството на Демократичния съюз на българите в Румъния бе открита изложба ,,Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили“, посветена на 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски.

Тя е създадена по инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България. Съорганизатори са Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Националният исторически музей, Националният военноисторически музей и Софийският университет „Св. Климент Охридски“. В изложбата са включени интересни и не толкова известни на широката аудитория архивни снимки, писма и други документи от техните фондове, благодарение на които са представени историите и личностите, оказали силно влияние върху формирането на модерните политически възгледи сред борците за освобождение на България през втората половина на XIX век. Акцентът е поставен върху образа на Левски, който се явява обединяваща фигура във всички организационни връзки и действия от този период. 

Представянето на изложбата в Букурещ стана възможно благодарение на сътрудничеството между УниБИТ, Националната библиотека „Кирил и Методий“ и Федерацията на българската общност в Румъния, с подкрепата и съдействието на Посолството на Република България в Румъния.
Изложбата е отворена за посетители до 3 октомври 2017 г.