Посолство на България в Румъния
+40 21 230 2150   embassy.bucharest@mfa.bg
+40 21 230 76 54 гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5
Консулска служба
+40 21 318 7978   consular.bucharest@mfa.bg
+40 21 318 7979 гр. Букурещ, ул. “Василе Ласкар” № 32

Българско училище „Йордан Йовков“

Българското училище „Йордан Йовков”  към Посолството на Република България в Букурещ е открито през 1987 г. След кратко прекъсване, дейността му е възобновена през 2001 г. с помощта на българската компания “Приста Ойл”. Интересът към училището непрекъснато нараства, като всяка година се записват повече ученици.

В училище „Йордан Йовков“ се преподава български език и литература от подготвителна група до XII клас. В училището се обучават български ученици, чиито родители временно или постоянно пребивават в Румъния. В края на всяка учебна година се издават удостоверения за завършено обучение по български език за съответния клас, които се признават от Министерството на образованието и науката на Република България.

От 2016 г. преподавател в училището е д-р Оля Григорова, която има дългогодишен опит в системата на средното и висшето образование в България и защитена докторска дисертация по литература.

През последните 5 години училище „Йордан Йовков“ кандидатства и защитава проекти по програмата „Роден език и култура зад граница“ на българското Министерство на образованието и науката. Това позволява обучението в училището да е безплатно, като се осигуряват и безплатни учебници за децата, записани до момента на подаването на проекта (обикновено три месеца преди началото на учебната година).

Записването в училището се прави след подаване на молба до посланика на Република България в Румъния. Класът, в който ще се обучава ученикът се преценява в разговор между преподавателя и родителите. При необходимост се прави и тест.

Адрес на посолството: гр. Букурещ, ул. “Рабат” № 5.

Лице за контакт: Явор Стоянов, съветник в посолството, тел.: 0040/ 21 2302150, ел. поща: embassy.bucharest@mfa.bg.